2. jan. 2018

Jula er for alle, eller? Del 1

En ting er sikkert, og det er at jula er årets høydepunkt. Den rangerer enda høyere enn påsken, og grunnene er mange. Julekalender, adventstid, julebord, juleavslutninger, fridager, masse god mat, julegodt, og selvfølgelig julaften med alle gavene. I tillegg har vi nyttårsaften med raketter, i slutten av juleferien. Selvfølgelig må de fleste som jobber, jobbe på hverdagene, men helligdagene er for alle.  I år er vi uheldige for julaften er på søndag, og dermed bli det bare to hverdager som blir helligdag.  Den dagen som må være verst å ha julaften på må jo være fredag. Da er det ingen ekstra fridager siden helligdagene havner på lørdag, og søndag. Jeg syntes tirsdagene er den beste dagen å ha julaften på. Da blir det bare to arbeidsdager. Mandag, og fredag. Da tar mange seg fri, og dermed har de ca 12 dager fri. Så mange dager fri går selvfølgelig hardt utover lønningene, men jeg tenker på de som jobber. 

Det må jo være deilig å kunne få så mange dager fri. Fri til å slappe litt mer av. Kanskje få gjort ting man ikke har rukket i høst. Eller man kan få vært mere med familien, og kanskje funnet på litt mer med barna. Tatt de med ut på ski, eller ake hvis man har snø. Gå turer, spille brettspill, gå i badeland, eller andre ting som barna kanskje har lyst til å gjøre. Trenger ikke å holde på hver dag, men ett par dager hvor barn, og familie er hovedfokus, er det ingen som tar skade av. Av og til kan fridagene kjennes ut som ekstra arbeidsdager. Tidlig opp med barna, som selvsagt ikke sover lenge når en selv kan. De tingene man skulle kose seg med går i stykker, og den timen som skulle vært kos, og avslapning, ender opp med 4 timer reparasjon. Kanskje snøen smelter, regnværet vil ikke ta slutt, eller man snør inne. Uansett fri eller ikke, hverdager, og helligdager er noe som hører jula til. 


Den perfekte Juleaften
Julaften er liksom den dagen hvor alt skal være perfekt. Man begynner med julestrømpene som henger stappfulle ved peisen, eller sengen. Poteter, grønnsaker skal være perfekt kokt, eller trukket. Torsk, og pinnekjøtt perfekt laget, og svoren på ribba skal være sprø. Riskremen, moltekrem, rød saus må være perfekt, og som gele, sjokoladepudding, karamellpuddingen, og diverse sauser må jo være hjemmelaget. Bordet skal være dekket med juleduk, lysestaker med røde lys. Gjerne juleservice, hvis ikke man har det, er det penserviset som skal brukes. De fineste glassene skal på bordet sammen med det fine bestikket. Huset skal være ferdig pyntet med julepynt. Juletreet skal være høyt, jevnt, og mørkegrønt. Pyntet med glitter, julekuler i gull, og sølv. Det skal være røde epler, og norske flagg. I bakgrunnen skal det høres julesanger, på formiddagen skal man gå i kirken, og kl 17 ringes julen inn med sølvguttene på tv. Etter maten skal man rydde vekk all oppvasken, før man setter seg godt tilrette rundt juletreet for å pakke opp alle pakkene. Så mange, som mulig, og så dyre som mulig. Så er det tid for kaffe mens barna leker med de nye lekene. Dessverre er ikke virkeligheten slik for de fleste av oss. Jeg liker best god mat, ikke for mange pakker, for da blir det vanskelig å huske hva man fikk av hvem, heller få pakker hvor man får det man ønsker seg innen rimelighetens grenser. Til slutt sitter vi å snakker, koser oss, og er takknemlig for alt vi har, og har fått. Det er en perfekt julaften for meg. 

Hva tenker egentlig mennesker om jula. Hva er en perfekt jul? Har vi glemt hva jula egentlig handler om? 
Hva annet jeg tenker på i november, og desember, kan du lese i innlegget:
Julen er for alle, eller.... Del 2

Ingen kommentarer: