31. des. 2017

Julaften er for alle barna

Julaften er for barna, og nedtellingen til gavene begynner 1. desember, Noen får kalender, så de klarer å holde oversikten selv, og andre driver de voksene fra sans, og samling med å spørre hvilken dag det er, og hvor mange dager det er igjen til julaften.Noen slapper av hjemme, noen reiser på hytta, noen er hos familie. Noen feirer julaften hjemme, men reiser rundt til familie på julelunch, eller julemiddager, og noen byr på måltider til alle døgnets tider, men.....JULAFTEN ER FOR BARNA. Jeg koser meg jeg også. Med middag, dessert, og godterier. Jeg er allikevel sliten når vi endelig setter oss ned på kvelden når ungene er i seng, og stua ryddet Endelig er vi voksne ferdig med å handle julegaver, julemat, godterier, og desserter. Vi er ferdige med å pakke gaver, sende gaver rundt. ( I år ligger jeg på etterskudd på grunn av operasjonen i fote, og må sende noen gaver i romjulen. ) Man er ferdig med julebaksten, juleavslutninger med skole, og barnehage. Julebordet er vel overstått. Sikkert noe jeg har glemt, men man er nok ferdige med det også. 

Jeg elsker å se barna pakke opp gavene. Spesielt de små. På en måte et antiklimaks for de. Forventningene som har bygget seg opp dag for dag siden 1. desember med en liten gave, eller smågodt, når sitt høydepunkt da den første gaven har blitt pakket opp. Man kan se på de fra de står opp på julaften, at eksplosjonen av forventninger, spenning, glede nærmer seg minutt for minutt. Da julegrøt, kirkegang, og middag er overstått kan man endelig sette seg ned, og finne frem den første pakken. Smilet som kommer da de får den første pakka i hendene, det stolte blikket da de viser frem hva de har fått, og så er de i gang med å undre seg over hva som kommer i den neste pakken. De siste årene syntes jeg antall gaver generelt har blitt flere, og dyrere. Selvfølgelig blir barna lykkelige, og det er nok stas å komme på skolen med nye, og dyre ting. Jeg er glad det har blitt litt færre pakker rundt treet, barna er ikke like lykkelige. Som Jakop sa når alle gavene var pakket ut, og pulsen til guttene hadde roet seg: Mamma, jeg kunne godt ha fått flere pakker, selv om jeg fikk mye av det jeg ønsket meg, men jeg vet jeg har fått mer enn nok, og at det viktigste ikke er gavene, men å tilbringe dagen sammen med de menneskene man elsker. Til bursdagen kan jeg godt få pc, for det ønsket jeg meg i år, og det fikk jeg ikke. Uansett. Julaften er barnas dag, og jeg håper at så mange som mulig har hatt muligheten til å ha en fantastisk jul. Det er mange som ikke har det, så derfor føler jeg meg privilegert, og jeg håper barn som feirer jul, koser seg med gavene forstår hvor heldige de er. 

Ingen kommentarer: