29. jun. 2017

HOLDNINGER TIL SØPPEL I SPANIA

Vi har nå vært her i snart to uker.Vi har gått turer i alle retninger, og det er en ting som går igjen over alt. Da snakker jeg ikke om fin natur, og flotte bygninger som det er masse av. Jeg tenker på søppel. 


Holdningen til søppel her vi er nå
Vi er på en liten plass på sørsiden av Torrevieja. I forhold til der vi bor er det mye større, men her regnes det som en litt mindre plass. Plassen er utrolig fin. Vi var her for 4 år siden, og skal mest sannsynlig tilbake til neste år, så det er ikke selve plassen jeg har noe imot. Det er menneskene sitt forhold til søppel. I hovedsak er det nok spanjolene som har ansvaret, men tror nok turister, og mange av de som bor her deler av året også må ta på seg litt av skylden. Inne på private, og lukkede områder er det rent, og fint. Her vi bor nå er det til, og med en basseng rengjører som kommer hver morgen. I dag så jeg han tok med seg noe papir som blåste rundt da han gikk. Søppel problemet er alle andre steder. Det ligger bildeler, plast, papir, og masse annen søppel langs veiene, stier, gangfelt (som er en historie for seg selv så dumt de er laget), parkeringsplasser, og strender. Til, og med butikker, og sentere er angrepet av søppel-samlere som Jonas sa. At det kan ligge en bit her, og der er en ting, men det vi så gjorde meg helt paff. 


Køpesenteret
På det store fine senteret ser man søppeldunker uansett hvor du snur deg, allikevel er det visst vanskelig å kaste søppel der. Jeg skjønner jo at det er mye lettere å bare slippe søppelet rett med, isteden for å snu seg litt, og gå to skritt bort til kassa. Når det gjelder respekt for skilting om ingen mat, og drikke inne på butikkene, blir jeg overrasket. Eller manglende respekt fra ganske mange. Når man går inne på sentere, og butikker i Norge, kan det ligge litt søppel, men her lå det søppel, mat, og flasker. Inne på den ene kjempestore "alt mulig" butikken stoppet jeg rett og slett helt opp, og bare stirret. Jeg så en av de ansatte ta en stor kost, og begynte å feie. Så flott tenkte jeg. Etter ho hadde feiet rundt ett par stativ fikk jeg se hva ho hadde fått med seg. Det var nok søppel til i alle fall en bærepose. Det værste var at det så ut som det var helt vanlig. Ute i senter-gatene så vi mennesker som stod på siden av søppelspann, men allikevel slapp de det de hadde rett ned. Denne forsøplingen er det nok turistene som får ta på sin kappe. Her gjorde de ansatte så godt de kunne å holde det rent. Ute er det nok en god blanding av innbyggere, og turister som forsøpler, men jeg tenker på hvor fint det kunne ha vært hvis det ble gjort som hjemme. Ansatt noen til å plukke det opp. Dumt sakt så håper jeg det er økonomien til landet, og ikke holdningen til søppel som er grunnen til at ingen har fått den jobben. 


Bruk av konteinere
Ett annet stort problem etter min oppfatning er søppel-konteinerne. I husholdningene skal man sortere plast, papir, glass, og vanlig søppel hver for seg. Jeg kan nesten ikke se vitsen i det. Når vi har vært for å tømme søppel, er det fullt over alt, og det ligger masse søppel rundt konteinerne. Her om dagen klarte ikke Jonas, og jeg å trykke ned i en  pose engang, så vi måtte gå litt før vi fant en konteiner vi klarte i trykke en pose oppi. Nesten så man begynner å lure på om de har glemt at konteinerne må tømmes, og da vi så noen som heiv en hel sofa ved siden av konteinerne lurte Jonas på om det ikke fantes søppelfylling her. Jeg får sitere Jakop på noen han sier nesten hver gang vi er ute å går: Det er egentlig så fint her, så er så ekkelt med all søpla, og så lukter det søppeldynge her. Om det er slik i hele Spania vet jeg ikke. Kan kun snakke om her jeg er.


Holdninger til søppel i Norge
Er det vi i Norge som er veldig opptatt av søppel i naturen, byene, og langs veiene? Hvordan det er i resten av Norden vet jeg ikke så mye om, men av det jeg har sett tenker de det samme. Husholdningsavfall skal sorteres, og kastes i søppelspann. Vi ansetter folk til å plukke søppel langs veiene. Til å holde gatene ryddig. I byene er det ikke langt i mellom hver søppeldunk. I alle fall ikke hvis man gidder å kikke rundt seg. Personlig mener jeg at finner man ingen plass å kaste søppelet putter man det i lommen, eller i en pose til man finner en plass. Noe av det værste jeg ser er søppel i gater, langs veier, lekeplasser, parker. Rett, og slett hvor som helst som ikke er en søppeldunk, eller konteiner. Ligger det en pose eller fler, eller enda verre: skrot på utsiden av en konteiner blir vi irriterte. Vi har forsøpling i store mengder i Norge også, men det holder man stort sett på privat eiendom. Det er i alle fall det jeg føler majoriteten i Norge står for.
JEG VIL TILBAKE
Nå høres det ut som om jeg bare har negative ting å si om plassen, men det med søpla er det eneste negative, ellers så er vi super fornøyde. Fint å gå tur. Når man bare blir kjent, er det lett å finne frem, og etter noen dager finner man de korteste veiene også. Så bortsett fra søpla, elsker jeg plassen.

Ingen kommentarer: