15. jan. 2017

RIKSHOSPITELET

Onsdag hadde jeg tur/ retur Lyngdal-Rikshospitalet. På ca 22 timer. En slitsom, og lærerik tur. Både fysisk, psykisk. Lærte litt om meg selv, gjorde jeg også. Grunnen til at jeg skulle inn på Rikshospitalet var for å å ha en kontroll på det ene benet mitt, nærmere bestemt leggen. Jeg har noe som enkelt kalles rotasjonsfeil. Kort fortalt er det at selve foten peker utover fordi legg-beinet har vridd seg når jeg vokste som liten. Legen målte til 45 grader pluss, rotasjon utover. 


Når Jonas 2-3 år gammel opererte jeg høyre foten. Den hadde en rotasjons feil på 55 grader. Etter operasjonen fikk jeg betennelse i sårene rundt boltene. Leggen hovnet ekstremt fort opp, faktisk så fort at sårene begynte å sprekke. Jeg ble først lagt inn i Kristiansand sykehus. De hadde ikke erfaring på hverken denne type operasjon, eller sår-stell. Da måtte vi gjøre noe jeg aldri trodde jeg skulle gjøre. Jon kjørte Caroline frem og tilbake til Sykehuset for at ho skulle stelle sårene. Ho syntes det var gøy, spennende og interessant, men ho var ikke mer enn 12 år. 

Etter noen dager ble jeg overført til Rikshospitalet. De fikk sjokk, og sa det var det værste de noen gang hadde sett. Da måtte jeg bare få fortalt at jeg faktisk var fornøyd med hvordan sårene så ut. Det så jo så mye bedre ut nå enn den dagen jeg ble lagt inn. Etter mange måneder forsvant betennelsen, og jeg kunne etterhvert fjerne boltene som stod i foten. Hvordan selve apparatet rundt foten så ut er vanskelig å beskrive, men det dukker nok opp noen når jeg skal ta den neste operasjonen. Noen kalte det rett og slett for paraplyen min. Fordelen med denne type operasjon er at jeg kan gå på, og bruke benet med en gang. Jeg kan jogge. Har jeg plass i bilen, kan jeg kjøre bil. Det er en stor utfordring å få "plass" til foten, og sjansen for betennelse er der siden det står skruer inn i skjelettet, og åpne sår. Det er en type operasjon til, men da kan jeg ikke stå på benet på minst 12 uker. Jeg må også unngå å få dunk, slag, eller smell på leggen. Eneste jeg kan se som fordel med den type operasjon er at jeg slipper skruer. Vi får se hva det blir til, men foreløbig er det planlagt skrue-løs operasjon.

Ingen kommentarer: