22. feb. 2010

Alergisk mot brøyting?

Denne helga har det igjen snødd og blåst mye. Dermed har behovet for brøyting igjen vært til stedet. Hovedveiene, som Farsund veien og E39 har vært fine nok, men av en eller annen grunn kjører man andre plasser i distriktet også. Sånn som i sentrum og byggefelt.

På lørdag kjørte det brøyte biler forbi huset i alle fall 2 ganger på formiddagen. Jippi og endelig, tenkte jeg., men den gang ei. Så da jeg og Jonas skulle opptil Alleen senteret for å handle senere på dagen ble jeg ganske skuffet. Etter å ha kikket nøye etter, kunne jeg konstantere at det muligens var forsvunnet ett par cm helt ved kanten, men siden det snødde og blåste, kunne det være ett synsbedrag.

Veien forbi huset og ut til "hovedveien" er nå blitt veldig smal. 3 dype spor som er nesten  umulig å komme opp av. Greit nok hvis du har høy bil, eller er alene på veien. Men som regel møter man biler i ett byggefelt. Da blir det straks litt værre.
Enda mere spennende blir det når det er fotgjengere, gjerne med barn springende rundt, på tur i tillegg.

Store biler som kasse biler har større dekk enn en liten bil, og vil derfor ha lettere for å komme opp av spora, og ut i den smale kanten som eksisterer med litt god vilje. Underlig nok er det disse bilene som kjører av gårde med god fart, og viker ikke en tomme.
På de partiene, der er helt umulig for meg å komme meg ut av sporene, har jeg rett og slett bare begynt å stoppe når disse "kasse" bilene kommer. Har fått mange stygge blikk pga. dette, men syntes det er tryggere å stoppe, enn å prøve å svinge unna, for så å skli tilbake i sporet og inn i den møtende bilen.

Tilbake til overskriften. Grunnen til at jeg lurer på om brøyte biler og mannskap er alergiske mot snø, er at senere på dagen kjørte det igjen en ny brøytebil forbi. Nå! tenkte jeg og Jon. Denne hadde skrape og dobbelt skjær, så dette var en bil som kunne redusere spor høyden og samtidig få fjernet den løse, glatte snøen. Hva tror du skjedde? Nå var det litt lettere å se at bitte litt av snøen var fjernet, men det var også alt. Så det er fortsatt 3 dype spor med begrenset plass på sidene.
Antageligvis satt jeg og snakket sint for meg selv andre gangen Jonas og jeg var ute for andre gang, for pluttselig kommer det fra baksete. " Slapp av mamma. Det kan være brøyte bilen ikke tåler å ta vekk snøen."
Det var dagens kommentar, syntes jeg.
Kanskje det er sant. Kan jo være at bilene ikke tåler det, eller ikke er laget for å fjerne snøen, og at de kun er ute for å kikke rundt og tenke: " Hadde vi bare hatt en brøyte bil som tåler snø, var det mye vi kunne ha gjort her....."

Nå er jeg kanskje litt slem med brøyte mannskapene, men det er mange brøytebiler du ser kjører rundt på alle slags veier hvor behovet for brøyting er stort, men hvor de ikke er i nærheten av å få vekk snø. Det får en jo til å tenke litt på hva som egentlig foregår, og hvorfor brøyte budsjettet overstiges, når brøytingen er så dårlig.
Nå skal det være sagt at jeg faktisk elsker snø og vinter. Jeg er heller ikke redd for å kjøre på snødekte og glatte veier. Er jo bare å ta det med ro å kjøre etter forholdene. Blir bare litt arg, og føler for å provosere litt på vegne av de som gjerne skulle ha vært ute, men blir innestengt forde de er redde for å kjøre på dårlige brøytede veier.

Nok vas for i natt. Kanskje jeg skal ta spaden fatt i morgen og ordne opp selv.
Vil også takke naboen, som gjør det han kan for å få fjernet snøen med traktoren sin, i vår lille stikk vei, selv om han er i full jobb. Stå på, og flott arbeide.
God natt. En oversikt over hva vi gjorde i helgen kommer senere når jeg har fått sovet litt til.

Ingen kommentarer: